Tendinopathie of peesaandoening

Tendinopathie is een term die je wellicht al een keer hebt gehoord. Het is een frequent letsel waarmee patiënten onze praktijk bezoeken. Dat is niet verbazend. Tendinopathie of een peesontsteking komt vaak voor bij sporters, maar evengoed ontstaat het door onze dagelijkse bezigheden. Voelt je pees pijnlijk of geïrriteerd aan? En heb je pijn bij bepaalde bewegingen? Dan heb je misschien een peesontsteking. Fysiotherapie helpt om de pijn te verlichten en het peesweefsel te herstellen.

Wat is tendinopathie?

Tendinopathie is een irritatie van de pees als gevolg van een kwaliteitsvermindering van het peesweefsel. Dit komt veel voor bij de elleboog, schouder, achillespees, heup, knie en hiel.

Hoe ontstaat tendinopathie?

Een tendinopathie ontstaat vaak als gevolg van een overbelasting. Vaak zien we weken of maanden voorafgaand aan de klachten een verandering in het belastingpatroon. Als de belasting voor langere tijd verandert kan een pees gaan irriteren. Factoren als schoeisel, verkeerde stand van de enkel, overgewicht, hormonale veranderen en medicatie gebruik kunnen hier ook een rol bij spelen.

Wat zijn de symptomen?

Een tendinopathie heeft kenmerkende symptomen en zijn afhankelijk van de ernst. Vaak begint het met pijn na het sporten/ belasten en stijfheid bij het opstaan. Worden de klachten erger dan kan de pijn ook tijdens het sporten opkomen en wordt de pijn na het sporten en in de ochtend erger. In de laatste fase zien we dat mensen in rust en bij dagelijkse activiteiten veel pijn ervaren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld aan het vragengesprek, lichamelijk onderzoek en echografisch onderzoek. Op deze manier krijgen we een goed beeld van de tendinopathie. Door het maken van een echografie kunnen we de ernst perfect bepalen waardoor we onze behandeling ook heel gericht kunnen inzetten. Een tendinopathie kan een heel hardnekkig probleem zijn die voor op de langere termijn voor klachten kan blijven zorgen een goede diagnose en snelle behandeling is noodzakelijk.

Wat kun je er zelf aan doen?

Het belangrijkste is om snel te weten dat je een tendinopathie hebt. Als je dit weet kan je er naar handelen. Hieronder zijn een aantal belangrijke tips die de klachten kunnen verminderen:

  • Vermijdt provocerende belasting. Ook als het tijdens het belasten geen pijn doet maar na de belasting wel.
  • Rek de pees op als je ’s ochtends uit bed komt, dit kan de ochtendstijfheid enorm verminderen.
  • Probeer altijd na te gaan waarom je op een bepaald moment meer pijn hebt dan een ander moment. Vaak is dit als gevolg van een provocerende belasting. Op deze manier leer je de tendinopathie beter kennen.
  • Doe oefeningen.

Behandeling

De meest effectieve behandeling van een bestaat uit oefentherapie gericht op het verbeteren van de belastbaarheid van het weefsel. Als de klachten langdurig aanwezig zijn en de oefentherapie niet het gewenste effect heeft, kunnen Shockwave of Percutane Electrolyse helpen. Voor een chronische tendinopathie is geen quick fix mogelijk.

Wij werken veel samen met het Expertise Centrum Xcelsior. Samen met de gediplomeerde podologen maken we een behandelplan waardoor je zo snel weer kunt doen wat je wilt doen.

Maak gelijk een afspraak

Je kunt ons bellen op het nummer: 070 - 368 89 57 (telefonisch bereikbaar van 08.00 – 16.00 uur). Je kunt ook het afsprakenformulier invullen. Wij bellen je dan binnen 24 uur terug.

Openingstijden

Maandag 08.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 08.00 tot 21.00 uur
Woensdag 08.00 tot 21.00 uur
Donderdag 08.00 tot 20.30 uur
Vrijdag 08.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 08.00 tot 12.00 uur
Zondag gesloten

Altijd een vestiging in de buurt