Schouder
Naast rugpijn en nekpijn is schouderpijn de meest voorkomende lichamelijke klacht. 20% van de Nederlanders heeft wel eens last van zijn schouder(s). Dit komt doordat de schouder een complex gewricht is met verschillende spieren. Mensen die last hebben van schouderpijn hebben last van hun bovenarm.
Symptomen
Een blessure aan een schouderspier of -pees geeft pijn wanneer deze aangespannen of gerekt wordt. Vaak duikt de pijn op bij bepaalde bewegingen onder een bepaalde hoek. Vooral het naar binnen of buiten draaien van de arm of het zijwaarts heffen ervan, kan vrij pijnlijk zijn. De schouderpijn kan zelfs zo hevig zijn, dat ze je uit je slaap houdt.
Door het verloop van de zenuwen komt de plek van de pijn niet altijd overeen met de werkelijke pijnbron. Bovendien is er soms uitstralende pijn naar de bovenarm en de hand.
Het meest opvallende symptoom komt voor bij een schouderontwrichting. Want naast extreme pijn bij elke poging tot bewegen, zorgt dit letsel voor een onnatuurlijke en abnormale stand van de schouder.
Soms kunnen schouderklachten samengaan met nekklachten.
Oorzaken van schouderpijn
De precieze oorzaak van de klachten blijft vaak onduidelijk. Niettemin zijn heel wat schouderproblemen te wijten aan het chronisch verkeerd gebruiken of het overbelasten van de schouder. Zo kunt je na verloop van tijd klachten krijgen door:
- het voortdurend tillen boven schouderhoogte;
- het tillen van zware voorwerpen met afhangende schouders;
- het steeds herhalen van dezelfde beweging;
- een ongelijke schouderbelasting (bv. afhangende schouders).
Andere mogelijke oorzaken zijn:
- een harde stoot of val (met als gevolg bv. een schouderontwrichting waarbij de bovenarm uit de kom schiet);
- herhaaldelijke schouderontwrichtingen die de stevigheid van de schouder aantasten en leiden tot schouderinstabiliteit;
- een periode van gedwongen rust (bv. na het dragen van een gips of armverband) waarna klachten kunnen optreden, omdat de verzwakte spieren nog niet optimaal functioneren;
- reuma, artrose, zenuwaandoeningen en andere kwalen die de schouder treffen;
- spanningen thuis of op het werk.
Er zijn verschillende tips en oefeningen die je helpen de klachten te voorkomen of te verhelpen:
Als werkomstandigheden het letsel veroorzaakten, kan een ergonoom in overleg met de arbeidsgeneesheer ingrijpen om zo nieuwe klachten te voorkomen. Voor sporters kan het nodig zijn om hun training of techniek grondig bij te sturen.
Tips om blessures geen (nieuwe) kans te geven:
- draag een zware last zo dicht mogelijk bij het lichaam;
- verdeel de last, bv. door beide handen te gebruiken of door tweemaal 10 kg te tillen in de plaats van eenmaal 20 kg;
- vermijd eenzijdige en langdurige bewegingen en belastingen;
- las geregeld een pauze in wanneer de schouders langdurig worden belast;
- leer goede hef- en tiltechnieken aan;
- gebruik waar mogelijk hulpmiddelen;
- schat je eigen mogelijkheden juist in!
Om niet te hervallen, is ook enige zelfdiscipline nodig om de aangeleerde oefeningen, technieken of houding in de dagelijkse omstandigheden toe te passen.
Blijven de klachten aanhouden?
Onze fysiotherapeuten ontdekken juist samen met jou waar je klachten vandaan komen en geven je weer meer bewegingsvrijheid.
Vaststellen van je klacht
Bij je eerste afspraak, waar wij meestal een uur tijd vrijmaken, luisteren en kijken we goed naar je klachten. Vervolgens doen we een paar onderzoeken of testen zoals een lichamelijk onderzoek, een stabiliteitsonderzoek en een krachtonderzoek.
Behandeling van je klacht
De fysiotherapeuten van M&O zijn thuis in verschillende disciplines. Fysiotherapie, manuele therapie, longfysiotherapie, oefentherapie en FysioFitness.
Wij ervaren dat vaak een combinatie van meerdere disciplines beter effect zal hebben op je herstel. Onze therapeuten stellen graag met jou een behandelplan op om te komen tot de beste zorg. Zij kennen elkaars kwaliteiten en expertises en delen dit ook met elkaar om je daardoor zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.
Onze experts ontdekken de oorzaak van je schouderklachten. Zij hebben allemaal ervaring en kennis om met jou stappen te maken. Wij werken nauw samen met specialisten van de Bergmankliniek, het Medische Centrum Den Haag en het Haga ziekenhuis.
Maandag 08.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 08.00 tot 21.00 uur
Woensdag 08.00 tot 21.00 uur
Donderdag 08.00 tot 20.30 uur
Vrijdag 08.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 08.00 tot 12.00 uur
Zondag gesloten