Rug
Uit onderzoek is gebleken dat ca. 2 miljoen mensen in Nederland last hebben van rugpijn. Rugpijn is een brede vorm voor pijn of andere aandoeningen aan de rug. Met name lage rugpijn komt vaak voor. De klachten kunnen veroorzaakt worden door stress, verkeerde houding of overbelasting. Blijven de klachten langer dan drie maanden aanhouden of keren de klachten regelmatig terug? Dan wordt er gesproken van chronische rugpijn.
Symptomen
Bij rugpijn is buigen, lang zitten, liggen of staan pijnlijk. De klachten kunnen per persoon verschillen. De klachten kunnen zo erg zijn dat werken onmogelijk wordt gemaakt. De pijn kan uitstralen naar je bil en/of benen, meestal niet verder dan de knie. Is dit wel het geval en heb je van een schietende en hevige pijn, uitval van de spieren of een doof gevoel in de benen? Dan heb je mogelijk last van een hernia.
Oorzaken van rugpijn
Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. De klachten zijn meestal het gevolg van een verkeerde belasting van de rug. Leeftijd, lichamelijke fitheid en kracht van rug- en buikspieren spelen onder meer een rol bij het ontstaan van rugklachten. Ook fysiek zwaar werk, tillen, buigen, draaien, duwen en trekken spelen mee in het ontstaan van rugklachten, net zoals staand, geknield en gehurkt werken.
Ook zittend werken is een veelvoorkomende oorzaak. Zittend werk zorgt namelijk voor een slechte doorbloeding. De spieren worden hierdoor slap en dit zorgt voor een stijf gevoel.
Stress, overgewicht, en een slechte lichamelijke conditie kunne ook behoren tot het ontstaan van rugklachten.
Er zijn verschillende tips en oefeningen die je helpen de klachten te voorkomen of te verhelpen:
- Versterk je buik- en rugspieren
Werk aan je conditie en train je buik- en rugspieren om ze sterker te maken.
Lichaamsoefeningen zullen ervoor zorgen dat je minder snel rugklachten krijgt. - Verzorg je houding
Zowel tijdens het zitten als tijdens het uitvoeren van zwaar werk is het belangrijk om je rug recht te houden en je buik in te trekken. Gebruik zo veel mogelijk je beenspieren, draai en buk nooit tegelijk. - Wissel voldoende af
Heb je een zittend beroep, sta dan regelmatig recht. Beweeg en wandel zo veel mogelijk tussendoor. Pas ook je stoel- en werkbladhoogte aan zodat je comfortabel recht kunt zitten. - Let op je gewicht
Overgewicht kan de wervelkolom verkeerd belasten. Een gezond gewicht nastreven, levert tal van gezondheidsvoordelen op. - Kies voor een goede matras
Ook spieren hebben rust nodig om goed te functioneren. Een goede matras draagt bij tot een betere nachtrust zodat je minder moe en stijf wakker wordt. - Vermijd langdurige stress
Stress kan rugpijn veroorzaken, maar rugpijn kan ook stress geven. Dan gaan de spieren nog meer verkrampen en wordt de rugpijn nog erger. Stress vermijden en voldoende ontspannen, is dus belangrijk om rugklachten te voorkomen.
Blijf in beweging, ondanks dat bewegen pijn doet
Gebruik bij het tillen je knieën en benen i.p.v. je rug.
Vermijd bewegingen en oefeningen waarbij je rug hol trekt.
Doe buik- en rug versterkende oefeningen
Blijven de klachten aanhouden?
Onze fysiotherapeuten ontdekken juist samen met jou waar je klachten vandaan komen en geven je weer meer bewegingsvrijheid.
Vaststellen van je klacht
Bij je eerste afspraak, waar wij meestal een uur tijd vrijmaken, luisteren en kijken we goed naar je klachten. Vervolgens doen we een paar onderzoeken of testen zoals een lichamelijk onderzoek, een stabiliteitsonderzoek en een krachtonderzoek.
Behandeling van je klacht
De fysiotherapeuten van M&O zijn thuis in verschillende disciplines. Fysiotherapie, manuele therapie, longfysiotherapie, oefentherapie en FysioFitness.
Wij ervaren dat vaak een combinatie van meerdere disciplines beter effect zal hebben op je herstel. Onze therapeuten stellen graag met jou een behandelplan op om te komen tot de beste zorg. Zij kennen elkaars kwaliteiten en expertises en delen dit ook met elkaar om je daardoor zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.
Onze experts ontdekken de oorzaak van je rugklachten. Zij hebben allemaal ervaring en kennis om met jou stappen te maken. Wij werken nauw samen met specialisten van de Bergmankliniek, het Medische Centrum Den Haag en het Haga ziekenhuis.
Maandag 08.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 08.00 tot 21.00 uur
Woensdag 08.00 tot 21.00 uur
Donderdag 08.00 tot 20.30 uur
Vrijdag 08.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 08.00 tot 12.00 uur
Zondag gesloten