Percutane Electrolyse (EPTE)
Wat is EPTE en waar kan het voor toegepast worden?
EPTE is een therapie voor de behandeling van chronische peesontstekingen. Op dit moment is er voor vijf chronische peesontstekingen positief wetenschappelijk bewijs, dat EPTE een positief effect heeft.
EPTE is mogelijk bij de volgende aandoeningen:
- Hielspoor
- Achillespees ontsteking
- Kniepees ontsteking
- Tennis elleboog
- Ontsteking van pezen in de schouder (supraspinatus)
Om in aanmerking te komen voor EPTE is het noodzakelijk om een diagnose of indicatie te stellen. Dit doen we door middel van een uitgebreid onderzoek. Het maken van een echografie is noodzakelijk. Samen met jou bespreken we de uitkomsten. Indien je in aanmerking komt voor een EPTE kan de behandeling plaatsvinden.
Wat zijn de contra-indicaties?
EPTE behandelingen kunnen niet worden uitgevoerd bij patiënten die bekend zijn met:
- Fybromyalgie
- Psoriasis plaques op de huid
- Infectieuze anthipathieën
- Bacteriële ontstekingen
- Ernstige lymfoedeem
- Patiënten die antistolling gebruiken
- Angst voor naalden en stroom
- Interne fixaties en protheses
- Tumoren in de te behandelen regio
- Pacemaker
Hoe werkt EPTE?
De behandeling bestaat uit enkele behandelsessies. Meestal zijn 3-6 behandelingen nodig, waarbij een kleine dunne naald met behulp van een echobeeld in het ontstoken gedeelte van de pees wordt gebracht. Via de naald wordt galvanische stroom in het gebied gebracht. Dit heeft als gevolg dat een aantal chemische en fysiologische processen ontstaan, die invloed hebben in het doorbreken van het ontstekingsproces en beperkingen verminderen.
Nadat de voorbereidingen zijn getroffen wordt de huid ontsmet en met een kleine naald geprikt. Dit kan wat pijnlijk zijn, maar is van zeer korte duur. Zodra de naald in de pees zit, is er geen pijn meer. Meestal volstaat een keer prikken, soms is een tweede prik nodig. De duur van de behandeling is maximaal 2 minuten. Het totale consult duur ongeveer 25 minuten.
Het behandelprogramma:
- EPTE dag – Deze dag rustig aan doen
- Dag 1 – Relatieve rust de eerste dag na de EPTE behandeling
- Dag 2 – Start met rustige opwarmoefeningen, deze krijgt u van uw fysiotherapeut
- Dag 3 – Geen activiteiten voor deze dag
- Dag 4 – Rustige opwarmoefeningen
- Dag 5 – Geen activiteiten voor deze dag
- Dag 6 – Rustige opwarmoefeningen
- Dag 7 – Geen activiteiten voor deze dag
Wordt een EPTE behandeling vergoed?
In principe worden de kosten vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Dit kan met en zonder verwijzing van uw huisarts of specialist. Indien je niet aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden de kosten bij in rekening gebracht. Voor meer informatie vraag gerust naar een van onze praktijkassistenten.
De echo- en EPTE apparatuur
Wij werken in de praktijk met moderne echografie apparatuur van de Echomaster. Peter van Oostveen en Maurits DuPrè zijn geschoold in musculoskeletale echografie en echogeleide injecties.
EPTE behandeling
De EPTE behandeling kunt u ondergaan op onze locatie aan de Akeleistraat 35M, locatie Xcelsior en op locatie Oude Haagweg 577. Bij het maken van een afspraak is het belangrijk te vermelden dat het om een behandeling van EPTE gaat.