Orthopedische manuele therapie

Bij de Orthopedisch Manueel Therapeut kun je terecht voor de behandeling van veel verschillende klachten. Orthopedische Manuele Therapie is met name geschikt voor het behandelen van klachten die naast pijn, samen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Het effect van manuele therapie merk je normaal gesproken direct; je houding en de functie van de gewrichten voelen duidelijk beter aan en het bewegen gaat je stukken makkelijker af.

Wanneer ga je naar een Orthopedisch Manueel Therapeut?

Je kunt met veel lichamelijke klachten naar een Orthopedisch Manueel Therapeut. Maar met name bij onderstaande klachten kunt je beter naar een Orthopedisch Manueel Therapeut dan een reguliere fysiotherapeut:

  • Wanneer je hoofd- en nekpijn hebt die gepaard gaan met het slecht kunnen bewegen ​van de wervelkolom;
  • Bij nek- en schouderklachten waarbij je uitstraling hebt tot in de armen;
  • ​Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn;
  • Je heeft lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • Bij bepaalde vormen van duizeligheid waar je met name last van krijgt wanneer je je ​nek beweegt;
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak moet blijken of de Orthopedisch Manueel Therapeut ook uw klacht(-en) kan verhelpen.

Vergoedingen

Behandelingen door Orthopedisch Manueel Therapeuten worden door de meeste verzekeraars volledig vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts. Wel moet je even in je eigen polis nakijken of je een aanvullende verzekering nodig hebt en hoeveel behandelingen mogelijk zijn.

Orthopedische Manuele Therapie

De Orthopedisch Manueel Therapeut, Peter van Oostveen en Simon Zuijderwijk, zijn specialisten op het gebied van diagnostiek bij en behandeling van stoornissen van het bewegingsapparaat. Hun specifieke deskundigheid is gebaseerd op een, postacademiale of postuniversitaire opleiding, waarvoor de opleiding fysiotherapie of geneeskunde de basis vormt.

“Orthopedische Manuele Therapie is een vorm van onderzoek en behandeling van functiestoornissen van gewrichten, waarbij, na analyse van het individuele bewegingsapparaat, getracht wordt door het uitvoeren van specifieke mobilisaties en manipulaties aan botstukken, veranderde gewrichtsfuncties in de gewrichten van alle bewegingsketens van het menselijk lichaam te optimaliseren”.

Indicatie

De indicatie is de stoornis in het bewegingsapparaat die zich uit in beperkingen tijdens dagelijkse activiteiten. Hierbij staan centraal de wervelkolom (hoofd, hals, borst, lendenen, bekken) en de ledematen. De voornaamste klachten zijn pijn en/of beperkt bewegen en kunnen het gevolg zijn van een diversiteit van oorzaken.

Behandeling

Het is niet nodig de huisarts of specialist te raadplegen voorafgaande aan een Orthopedisch Manueel Therapeutisch consult. Het Orthopedisch Manueel Therapeutisch onderzoek bestaat uit een oriënterend gesprek en een uitgebreid lichamelijk onderzoek.

Het doel hiervan is om de functiestoornissen, waaruit de klachten zijn ontstaan, c.q. de klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen, te analyseren. Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de arts.

Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan vastgesteld.

Maak gelijk een afspraak

Je kunt ons bellen op het nummer: 070 - 368 89 57 (telefonisch bereikbaar van 08.00 – 16.00 uur). Je kunt ook het afsprakenformulier invullen. Wij bellen je dan binnen 24 uur terug.