Nek
Nekpijn kan voelen als een zeurende of stekende pijn bij bewegingen van de nek. Ook kan het zijn dat hierdoor minder goed één kant op gekeken kan worden, dit is vervelend in de auto of op de fiets. De spieren voelen strak en het hoofd voelt soms zwaar. Plotselinge nekklachten gaan vaak gepaard met veel ongemakken. In die mate zelfs dat acute nekpijn een grote invloed kan hebben op je dagelijkse activiteiten.
Symptomen
De belangrijkste symptomen van acute nekpijn zijn:
- Stekende pijn bij een bepaalde beweging
- Vaak kan het hoofd in één bepaalde richting minder goed bewogen worden
- Zeurende spierpijn
- Hoofdpijn
- Schouderpijn
- De pijn verergert bij belasting
- Soms ook uitstralingspijn in de richting van de arm: meestal een overgevoeligheid van of wat tinteling in een huidgebied. Eventueel ook met bepaalde tintelingen en/of gevoelloosheid in je arm(en)
Oorzaken van nekpijn
In de meeste gevallen is er geen duidelijk aantoonbare oorzaak voor je nekklachten. De pijn in je nek is het gevolg van overbelasting of slijtage van je spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven. Meestal verdwijnen je nekklachten na enkele dagen tot weken. We spreken daarom over acute nekpijn.
Chronische nekpijn kan verschillende oorzaken hebben. Voor een succesvolle behandeling is het dan ook essentieel om de juiste oorzaak te achterhalen.
- Een specifiek letsel na een ongeluk, val, botsing, kwetsuur, breuk, tumor of operatie
- Het aannemen van een langdurig verkeerde houding of het langdurig aanhouden van dezelfde houding tijdens werk of hobby
- Degeneratie of artrose
- Whiplash
- Wervelblokkade of verschoven wervel
- Nekhernia
- Stress
- Verminderde spierstabiliteit door onvoldoende beweging of conditie
- Onderliggende problematiek die de zone die uiteindelijk blokkeert, verzwakt
Er zijn verschillende tips en oefeningen die je helpen de klachten te voorkomen of te verhelpen:
- Blijf actief, dat biedt de beste garanties op een vlot herstel, maar houdt rekening met de signalen van je lichaam.
- Voer zo snel mogelijk je gewone dagelijkse activiteiten weer uit, rekening houdend met de signalen van je lichaam. Respecteer je grenzen en doseer indien nodig.
- Geen enkele houding of activiteit is echt verboden, maar vermijd activiteiten die nadien meer pijn geven gedurende enkele uren.
- Stap rond en wissel regelmatig van houding.
- Warmte kan je comfort verhogen.
- Een ontstekingsremmer kan nuttig zijn in de beginfase van je pijn. Indien nodig, kunt u voor bijkomende pijnstilling paracetamol (maximaal vier keer per dag 1 gram) nemen.
- Neem medicatie altijd in overleg met een arts.
- Pijnstillers hebben als doel dat je je dagelijkse activiteiten vlotter kan uitvoeren, maar doseren blijft van belang. Het is niet de bedoeling dat je over je grenzen gaat door pijnstillers te nemen.
- Hervat je werk zodra het kan.
- Wees geduldig.
Blijven de klachten aanhouden?
Onze fysiotherapeuten ontdekken juist samen met jou waar je klachten vandaan komen en geven je weer meer bewegingsvrijheid.
Vaststellen van je klacht
Bij je eerste afspraak, waar wij meestal een uur tijd vrijmaken, luisteren en kijken we goed naar je klachten. Vervolgens doen we een paar onderzoeken of testen zoals een lichamelijk onderzoek, een stabiliteitsonderzoek en een krachtonderzoek.
Behandeling van je klacht
De fysiotherapeuten van M&O zijn thuis in verschillende disciplines. Fysiotherapie, manuele therapie, longfysiotherapie, oefentherapie en FysioFitness.
Wij ervaren dat vaak een combinatie van meerdere disciplines beter effect zal hebben op je herstel. Onze therapeuten stellen graag met jou een behandelplan op om te komen tot de beste zorg. Zij kennen elkaars kwaliteiten en expertises en delen dit ook met elkaar om je daardoor zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.
Onze experts ontdekken de oorzaak van je nekklachten. Zij hebben allemaal ervaring en kennis om met jou stappen te maken. Wij werken nauw samen met specialisten van de Bergmankliniek, het Medische Centrum Den Haag en het Haga ziekenhuis.
Maandag 08.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 08.00 tot 21.00 uur
Woensdag 08.00 tot 21.00 uur
Donderdag 08.00 tot 20.30 uur
Vrijdag 08.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 08.00 tot 12.00 uur
Zondag gesloten