Long- en ademhalings­klachten

Veel mensen denken dat longklachten en kortademigheid nu eenmaal horen bij het ouder worden. Dat is niet altijd het geval. Meestal betekent het dat er meer aan de hand is. Het kan zijn dat de longklachten worden veroorzaakt door astma. Ook kun je last hebt van COPD (chronische bronchitis en longemfyseem).

Oorzaken van longklachten

Longklachten is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan de longen. De oorzaken van de klachten hangen samen de vorm van de klacht/aandoening. Longklachten die M&O Fysiotherapie behandelt zijn COPD en astma.

COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Wanneer je deze aandoening hebt krijg je minder zuurstof binnen en ademen wordt hierdoor moeilijker. Doordat je snel buiten adem raakt kunnen activiteiten uit het dagelijkse leven hierdoor lastig uit te voeren zijn. Daardoor kunnen activiteiten als aankleden, traplopen, werken, hobby’s beoefenen en boodschappen doen snel te veel zijn. Bewegen met COPD lijkt dan niet prettig. Toch is regelmatig bewegen belangrijk op de lange termijn. Je behoudt of verbetert jouw conditie en vermindert jouw klachten. Daarnaast ben je minder vatbaar voor een longaanval.

De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken of meeroken. Zelfs als je gestopt bent met roken is de kans op het krijgen COPD nog steeds groot. Daarnaast kunnen astma, longontsteking, schadelijke stoffen of luchtvervuiling ook een oorzaak zijn van de ziekte. Ook kan het zijn dat de ziekte in de familie zit. En dat maakt de kans om het te krijgen groter.

Astma

Astma ontstaat door een blijvende ontsteking in de longen. Deze kan veel klachten veroorzaken. Astma kun je herkennen aan het heftig reageren op bijvoorbeeld, rook, uitlaatgassen, huisdieren of huisstofmijt. De spiertjes in de luchtwegen worden smaller waardoor het moeilijker wordt om te ademen. Een duidelijke oorzaak voor astma is er nog niet, wel is de aandoening vaak erfelijk. De aandoening kan op elke leeftijd ontstaan. Toch ontstaat het bij de meeste mensen als kind. Veel voorkomende klachten zijn: gezwollen ogen, hoesten, jeukende ogen, niesbuien, droge hoest en een verstopte neus.

COVID-19

Veel mensen zijn getroffen door Long Covid. Of iemand de ziekte thuis heeft doorgemaakt of opgenomen is geweest in het ziekenhuis, het lichaam is vaak ernstig verzwakt en deze mensen zullen een passende vorm van training en revalidatie nodig hebben. De verwachting is dat deze ziekte in veel gevallen een lange nasleep heeft. Het is dan van belang om een goed geschoold team te hebben van een fysiotherapeut.

Ook al ben je officieel genezen van COVID-19, dan betekent het nog niet dat je klaar bent met herstellen van de ziekte. Misschien ben je nog benauwd of vermoeid, heb je veel aan kracht ingeleverd of krijg je je conditie niet weer op peil? Als je deze situatie herkent, kunnen onze gespecialiseerde longfysiotherapeut kan je helpen.

Fysiotherapie voor mensen met COPD en astma is speciaal ontwikkeld om jouw activiteiten en inspanningen beter in evenwicht te brengen en jouw ademhaling te optimaliseren. Wil je onder begeleiding jouw conditie verbeteren en leren omgaan met COPD? Neem dan contact met ons op.

Maak gelijk een afspraak

Je kunt ons bellen op het nummer: 070 - 368 89 57 (telefonisch bereikbaar van 08.00 – 16.00 uur). Je kunt ook het afsprakenformulier invullen. Wij bellen je dan binnen 24 uur terug.

Openingstijden

Maandag 08.00 tot 21.00 uur
Dinsdag 08.00 tot 21.00 uur
Woensdag 08.00 tot 21.00 uur
Donderdag 08.00 tot 20.30 uur
Vrijdag 08.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 08.00 tot 12.00 uur
Zondag gesloten

Altijd een vestiging in de buurt