Artrose
Wat is artrose?
Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in je gewricht minder van kwaliteit wordt. Je gewricht raakt soms ontstoken en de kwaliteit van het bot bij het gewricht kan verminderen. Artrose komt voor in bijvoorbeeld je knie, heup, hand, voet of rug.
Hoe ontstaat artrose?
Artrose is een chronische ziekte en de oorzaak is niet precies bekend. Wel weten we dat het vaker voorkomt op latere leeftijd, bij vrouwen, mensen met overgewicht en bij eerdere gewrichtsbeschadigingen, zoals een ongeluk, operatie of blessure.
Wat zijn de symptomen?
- Pijn
- Stijfheid
- Spierzwakte
- Instabiliteit van de knie
- Krakend geluid bij bewegen
- Minder gemakkelijk bewegen
- Ontsteking van het gewricht
- Een afwijkende stand van de knie
- Moeite met activiteiten uit het dagelijks leven
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Op basis van de je klachten en een lichamelijk onderzoek bepaalt de huisarts/fysiotherapeut of je artrose hebt. Bloedonderzoek en röntgenfoto’s zijn niet noodzakelijk om de diagnose artrose vast te stellen.
In het lichamelijk onderzoek bekijkt de fysiotherapeut welke activiteiten (bijvoorbeeld wandelen, traplopen, of opstaan uit een stoel) je moeite kosten. De therapeut onderzoekt hoe soepel je gewricht met artrose beweegt, en test je spierkracht, balans en uithoudingsvermogen. Na het onderzoek bespreek je samen met de therapeut wat je wilt bereiken en welke mogelijkheden er zijn voor de behandeling. Jullie maken dan een plan om jouw doelen te halen. De therapeut helpt je om op een veilige manier te (blijven) bewegen, een operatie uit te stellen of te voorkomen en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam.
Behandeling
Wat kun je verwachten van fysiotherapie bij artrose:
- Je doet oefeningen die passen bij jouw situatie en jouw doelen voor de therapie. Je oefent dagelijkse activiteiten die jij graag wil verbeteren, zoals wandelen, traplopen, werken of sporten.
- Ook kan je oefeningen doen om stijfheid in je gewrichten tegen te gaan en je spierkracht, coördinatie en uithoudingsvermogen te behouden of te verbeteren.
- Je bevordert je herstel als je ook thuis oefent en na de therapie blijft bewegen. Zo behaal je het beste resultaat en houd je dit langer vast. Soms gebruikt de therapeut (digitale) hulpmiddelen, zoals oefenprogramma’s, video’s en informatiefolders om je hierbij te helpen.
Als het nodig is werkt de therapeut samen met ander zorgverleners zoals de huisarts, diëtist, ergotherapeut, reumatoloog en bedrijfsarts.
Vergoeding
Per 1 januari 2018 vergoedt de basisverzekering 12 behandelingen oefentherapie voor patiënten met knie- en heupartrose. Deze informatie komt uit de KNGF-richtlijn Artrose heup-knie. Dit is een leidraad voor de behandeling van fysiotherapie voor de veelvoorkomende knie- en heupartrose.